EVA WAS EERST De piramiden en de Sfinx in Egypte - De Grote Sfinx van Gizeh

 

 

De Grote Sfinx van Gizeh (vervolg)

 

 

Wie of wat stelde het hoofd van de Grote Sfinx van Gizeh in Egypte eigenlijk voor? Was het oorspronkelijk een leeuwenkop? Het staat nu eenmaal op een leeuwenlichaam. Of was het misschien een vrouwenhoofd? Een sfinx wordt in de Griekse mythologie nu eenmaal voorgesteld door een leeuwenlichaam met een vrouwenhoofd en de Griekse mythen baseerden zich op de Egyptische.

 

Een farao zou er in al zijn ijdelheid en machtswellust niet lang over piekeren om het hoofd van een vrouw te laten bijwerken tot het overeenkwam met dat van zichzelf.

 

In de mythologie was de sfinx ook de bewaker van de heilige plaatsen. En het lijkt er inderdaad eerder op dat de Sfinx de piramiden wil bewaken. Alsof een monumentaal bouwwerk dat één en al kunst is, toezicht houdt op de 'Huizen van de Goden' waarin geen greintje kunst is verwerkt. Werd de Sfinx misschien gebouwd door een heel ander volk dan de piramidebouwers? En hebben die volken in eenzelfde tijd geleefd of zaten er honderden of duizenden jaren tussen?

 

Is de Sfinx de bewaker van de piramide van Khufu, die volgens ons ten tijde van Khufu bekend stond als de piramide van de grootste godin: Isis? Dan zou de kop van de Sfinx wel eens oorspronkelijk die van de god Anubis (een jakhals of een hond?) kunnen zijn geweest.

 

Wij twijfelen er niet aan dat een kleine groep mensen de juiste antwoorden kent. Maar de leden van die groep hebben wellicht hun redenen om die voor zich te houden.

 

Volgende

Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.