EVA WAS EERST De ruimterace - ruimtewedloop

 

 

De wedloop naar de ruimte eindigde daar waar ze moest beginnen: op de maan.

 

 

De ruimterace

 

 

De ruimterace begon na de tweede wereldoorlog. Volgens velen was de koude oorlog en de naijver tussen Amerikanen en Sovjets er de oorzaak van. Wie als eerste een mens op de maan kon laten landen, zou als winnaar uit de bus komen. Een doelstelling die bij nader toezien - koude oorlog of niet - al te simplistisch was. Vooral omdat beide grootmachten indrukwekkende plannen hadden met de ruimte. Maar daarvoor moest er eerst een maanbasis komen.

 

 

Hedendaagse wetenschappers (2009) bespreken een maquette van het Project Horizon (1961), een initiatief van Heinz Hermann Koelle, in een vorig leven Duits gevechtspiloot, maar later Amerikaans staatsburger. Hij had von Braun in 1951 geholpen bij de publicatie van diens boek 'Het Mars Project'. In 1961 ontwierp hij - als Amerikaan - het Project Horizon, een gedetailleerd ontwerp voor een permanent bewoonde maanbasis voor twaalf man. Een basis die er in sneltreinvaart moest komen. H.H. Koelle groeide later uit tot één van de meest invloedrijke figuren binnen de ruimtevaart.

 

Update april 2018: Een thread van een 'conspiracy website' waar we later nog zullen naar verwijzen. Volgens sommigen wellicht te vroeg maar we komen zonder schroom naar buiten met één van onze conclusies die we jaren geleden hebben getrokken. Bewijzen zijn er uiteraard niet, maar wij gaan ervan uit dat het bestaan van een geheime maanbasis zeker tot de mogelijkheden behoort. En misschien vindt u dat ook. Heeft u echter vooroordelen over complottheorieën dan hopen wij dat u ze eventjes opzij zet. Wil er ook aan denken dat we niet met alles akkoord gaan over wat er in deze en andere threads wordt geschreven. Zo lijkt ons het bestaan van een duidelijke foto van een maanbasis simpelweg een utopie.

***

In de wedloop naar de ruimte speelden de nazi's een grote rol. Zij hadden in het begin van de jaren 40 al concrete plannen voor een verkenning van de ruimte, zelfs de maan stond hoog op hun verlanglijstje. Doch, zoals iedereen weet, gooiden de Amerikanen roet in hun eten. Als overwinnaars van de oorlog, sluisden ze de beste nazi geleerden richting USA waardoor, als van de ene dag op de andere, hun ruimteprogramma vleugels kreeg. De plannen voor een verkenning en kolonisatie van de maan en van Mars leken eensklaps geen droom meer, maar werkelijkheid.

 

Uiteraard lieten de Sovjets zich niet onbetuigd. Ze hadden een uitstekend team van geleerden, en veel ambitie. Maar dat hadden de Amerikanen ook. En die hadden letterlijk tien keer meer geld. Toch mochten de Sovjets nog een tijdje in de waan verkeren dat ze de race gingen winnen. Men kon nu eenmaal nooit weten welk gevaar er zich daarboven kon bevinden. In 1957 stuurden ze de eerste satelliet de ruimte in, in '61 de eerste man, in '63 de eerste vrouw en in '65 mochten ze de eerste ruimtewandeling doen. Ze leefden in een roes.

 

Tot de Amerikanen halfweg de jaren zestig besloten dat de kust veilig was. Een geoliede machine trad in werking. Plannen voor een maanbasis, jaren eerder tot in de finesse uitgewerkt, werden op tafel gelegd. Onbemande capsules als Rangers, Surveyors en Lunar Orbiters, brachten de maan tot in het kleinste detail in beeld en op 20 juli 1969 landde Apollo 11 op de maan. De wereld zou nooit meer dezelfde zijn.

 

 

Volgende Tip: druk op de terugtoets (toets om terug te keren naar de vorige pagina) dan komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht.