EVA WAS EERST
De piramides in Egypte: Mysteries op een rijtje
- Ze gaan ervan uit dat er vóór de Egyptenaren geen andere beschaving in staat was om de piramides te bouwen. Nergens ter wereld heeft men immers constructies weergevonden die ouder zijn dan pakweg 4500 jaar en die aantonen dat de mens in staat kan zijn geweest om nauwkeurige en kolossale bouwwerken te realiseren.
Waarom ziet men hier over het hoofd dat een ontdekking onder de Navelberg in Turkije ondertussen het tegendeel heeft bewezen? (Dit komt in een volgende rubriek aan bod.)
Wie zich echter in het onderwerp verdiept, zal merken dat heel wat serieuze onderzoekers het hebben over een 'onverklaarbare' evolutie.
Dat Khufu's boot in de onmiddellijke buurt van de piramide werd ingegraven, betekent echter niet dat Khufu de piramide heeft gebouwd.
De authenticiteit van de graffiti wordt sterk in twijfel getrokken. (Daarover volgt later meer.)
Is het niet logischer om aan te nemen dat de zoon telkens de vader wil overtreffen?
Onwaarschijnlijk toch dat men vandaag zo snel conclusies trekt? Niemand die dat immers met zekerheid kan zeggen. Misschien was de knik wel oorspronkelijk voorzien. De scheuren die zich vandaag in de piramide manifesteren, waren er duizenden jaren geleden misschien niet. Waarom stopte Sneferoe trouwens niet onmiddellijk met de bouw als hij vaststelde dat het mis liep? Dan kon hij direct beginnen aan zijn 'rode' piramide? Ten andere: Waarom had Sneferoe drie piramides nodig? Want tussen haakjes: hij krijgt ook nog een trappenpiramide op zijn conto.
Dit alles heeft massa's notities vereist. Notities waarvan men er veel te weinig heeft van teruggevonden.
Alles wijst erop dat de afmetingen en inplanting van de piramides een kennis etaleren die deze van onze genieën evenaart - wellicht overtreft - en die veel verder reikt dan deze van de oude Egyptenaren. Het aantal berekeningen dat wiskundige 'toevalligheden' onthult, is overweldigend. Wat het volume en inplanting betreft: Onderzoekers waren ervan overtuigd dat de piramides refereerden naar sterrenhemel. Egyptoloog Robert Bauval vond een overeenkomst met het Orion stelsel. Clive Ross, een man die twintig jaar lang de piramides heeft onderzocht beweert op zijn beurt dat de piramides verwijzen naar de binnenste planeten van ons zonnestelsel. Zoals met zoveel mysteries die de piramides omhullen, weet ook hier blijkbaar niemand het fijne van.
Er werd nooit een mummie in teruggevonden. Men heeft er slechts lege sarcofagen in aangetroffen. Waarom zouden de farao's trouwens zo’n reusachtige bouwwerken enkel als graf laten dienen? Er was geen ruimte in voorzien voor erediensten of machtsvertoon.
Dit is verre van zeker omdat bijvoorbeeld de toegang tot de koningskamer (de zogenaamde grafkamer van de farao) in de piramide van Khufu met kolossale granieten blokken werd afgesloten. Zodanig zelfs dat men onmogelijk naar binnen kon. Laat staan dat men met een mummie of een andere relikwie naar buiten kan zijn geraakt. En als dieven dan toch op een mysterieuze wijze zijn binnengeraakt, hoe hebben ze dan de koningskamer zo klinisch schoon kunnen achterlaten? Geen (microscopisch) spoor van een mummie, een potscherf of een ander teken was er in terug te vinden. Nooit is een inbreker tot dergelijk huzarenstuk in staat geweest.
Dit doet vermoeden dat de oude Egyptenaren niet eens wisten hoe ze tot in die kamer konden komen. Anders hadden ze in latere tijden ongetwijfeld hetzelfde principe -waarbij de grafkamer zich dus boven de ingang bevond- toegepast.
Een onlogische manier van denken. Zijn piramide was een onvoorstelbaar gedurfde onderneming die alle voorgaande overtrof. Hij zal dan toch wel eerst zijn piramide hebben afgewerkt vooraleer aan de graven van zijn hofhouding te beginnen? Dat Khufu zeker was van zijn zaak, ligt min of meer voor de hand als we ervan uitgaan dat zijn piramide er al stond voordat hij werd geboren. Hij moest ze enkel laten restaureren. (Overigens was het niet zijn piramide, maar deze van de godin Isis, Daarvan zijn verwijzingen teruggevonden.
Die bleek honderden jaren ouder dan de leeftijd die men de piramides toeschrijft. Alsof men lang vóór Khufu’s tijd de piramide al eens had gerestaureerd.
Volgens wetenschappers is deze theorie achterhaald. Voor het ter plaatse brengen van bouwblokken hoger op de piramides zou het talud simpelweg veel te lang zijn uitgevallen.
Studies tonen aan dat deze manier van werken te weinig overzicht biedt, waardoor men onmogelijk bouwblokken nauwkeurig kan plaatsen.
Feit is dat de echte piramides hoe dan ook op één of andere manier moeten zijn gebouwd. Uiteindelijk zal men ooit dè oplossing vinden. Maar Houdin's theorie stuit op veel kritiek. Daarbij bestaat de grote piramide uit zowat 5,5 miljoen ton blokken. Het papyrus heeft het over 170.000 ton. Eerder een deel van wat nodig was voor de heropbouw van de ruïne die de grote piramide moet zijn geweest toen de oude Egyptenaren haar ontdekten ... Wat niet wegneemt dat de krantenkoppen overal ter wereld het hebben over het feit dat het mysterie van de piramides eindelijk is opgelost. Tja ...
De Egyptische beschaving zat nog maar in haar beginstadium (vierde van de in totaal 27 dynastieën) toen -volgens de schoolboeken- de echte piramides werden gebouwd. Het is dan ook moeilijk te verklaren waarom er zich daarna plots een enorme terugval voordeed. Nooit hebben latere farao’s getracht ze te evenaren, laat staan te overtreffen. De Egyptische koningen hadden nochtans de obsessie om hun voorgangers te overtreffen, iets wat eigen is aan machthebbers.
Na de echte piramides schakelde men opnieuw over op de trappenpiramide. Op de foto: de piramide van farao Userkaf, 49 meter hoog en nu een puinhoop. Men neemt zomaar aan dat er amper dertig jaar na de echte piramides zo'n enorme terugval plaatsvond. De piramides van de opvolgers van Userkaf zien er overigens niet beter uit.
Hier geven dus ook de autoriteiten toe dat ze voor een raadsel staan. Zelfs in de mastabas, de graven van de vooraanstaande burgers uit die tijd, vindt men geen enkele verwijzing naar de manier waarop de piramides werden gebouwd. En toch stond voor vele van die belangrijke personen hun hele leven in het teken van de bouw ervan.
Onmogelijk om uit te maken wie het hier bij het rechte eind heeft.
***
Als het om de evolutie van de mens gaat, houden de autoriteiten halsstarrig vast aan standpunten die flagrant ingaan tegen de aanwijzingen. Daarbij is er eigenlijk geen reden om ervan uit te gaan dat de Egyptenaren uit de geschiedenisboeken 4500 jaar geleden de bekwaamheden hadden om de piramides te bouwen. Maar dan moeten er ooit mensen zijn geweest die niet in de geschiedenisboeken voorkomen. En hoewel sommige van de sites waar we naar verwijzen eveneens de data uit de geschiedenisboeken volgen, menen wij dat die data fout zijn. De hoog technologische beschaving is volgens ons 12.600 jaar geleden vergaan.