EVA WAS EERST De piramiden in Egypte - inscripties

 

 

De piramiden in Egypte: Zatte vrienden van Menkaure

 

 

In de echte piramiden heeft men geen verwijzingen naar de bouwers gevonden, met uitzondering van wat merkwaardige graffiti. Uit de graffiti kan men opmaken dat de arbeiders hun opdrachtgever goedmoedig gezind waren. Opschriften als 'de vrienden van Khufu' en 'de drinkebroers van Menkaure' laten er geen twijfel over bestaan dat de arbeiders het naar hun zin hadden. Nochtans zou men verwachten dat arbeiders die dagelijks de zwaarste werken verrichtten wat minder loyaliteit aan de dag leggen voor hun opdrachtgever. Ze hadden ongetwijfeld vrienden zien verongelukken. Velen vragen zich dan ook af waarom men geen verwijzingen naar die verongelukte makkers heeft aangetroffen? Anderzijds is het ook vreemd dat ze de piramiden als het ware ontheiligden met dergelijke opschriften. Zoveel ontzag voor de heilige bouwwerken hadden ze dan toch niet.

 

Zijn de graffiti misschien aangebracht tijdens restauratiewerken? In dat geval zijn de - overigens goed weggemoffelde - luchtige opschriften van enkele goddeloze rakkers enigszins te verklaren, omdat de werken dan toch niet zo bovenmenselijk waren.

 

Velen denken echter dat een selecte groep machthebbers zelf de graffiti heeft aangebracht om ons te misleiden. En zelfs de blinde volgeling van de autoriteiten moet toegeven dat we toch wel heel lang moeten wachten op sommige onderzoeken. Laat staan dat we ze rechtstreeks mogen bijwonen. Een onafhankelijke controle van de koolstofdatering is eveneens uit den boze. Een vervalsing door de autoriteiten past overigens in het grote complot dat zoveel andere zaken die met onze afkomst te maken hebben, moet verdoezelen.

 

Aan de graffiti van Howard Vyse is alleszins een reukje. Zo maakte hij rijkelijk laat melding ervan in zijn dagboeken, en blijkt ze al te toevallig enkel voor te komen op plaatsen door hem ontdekt.

 

Sommigen komen dan weer met een totaal andere theorie: 'De oude Egyptenaren hebben zich voor hun schrift ge´nspireerd op hiŰroglyfen die de goden achterlieten, en waar de Egyptische priesters weet van hadden. Sommige graffiti kunnen authentiek zijn. Misschien heeft Khufu de schrijfwijze van zijn naam wel afgekeken van de goden?' [Ieder zijn theorie, maar wij menen dat de goden geen schrift nodig hadden.]

 

Wellicht zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken waarom de graffiti waardeloos zijn als bewijs.

 

En toch zwaaien de autoriteiten ermee.

 

Volgende

Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.