EVA WAS EERST De piramiden in Egypte - Khufu (Choefoe of Cheops)

 

 

Zij die geloven, hebben geen bewijs nodig terwijl zij die niet geloven elk bewijs negeren (Stuart Chase, Amerikaans econoom en auteur).

 

 

De piramiden in Egypte: Gegoten in beton?

 

 

Professor Michel Barsoum van de universiteit van Philadelphia is formeel: 'Een klein maar significant aantal bouwblokken van het hoger gelegen deel van de piramide van Khufu (Choefoe of Cheops) bestaat uit gemalen zandsteen die werd gebonden door er een soort cement aan toe te voegen. De blokken werden niet naar boven gesjouwd, maar ter plaatse in een houten mal gegoten.' Uit het onderzoek blijkt dat deze kunstmatig gefabriceerde bouwblokken zowat 4500 jaar oud zijn. (De resultaten van de studie werden in december 2006 gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine ‘Nature’.)

 

Zahi Hawass, secretaris-generaal van het Egyptische 'Supreme Council of Antiquities' is in alle staten. Volgens hem zijn de bewuste bouwblokken afkomstig van restauraties die een paar duizend jaar na Khufu plaatsvonden, iets wat de onderzoekers uitdrukkelijk tegenspreken.

 

Volgens sommigen is het mysterie over de manier waarop de piramiden werden gebouwd nu opgelost: 'Khufu en Co hadden een soort beton ter beschikking, zo hoefden grote blokken niet versjouwd.' Anderen menen dat er nog een aantal vragen zijn bijgekomen. 'Waarom werden niet alle blokken van de hoger gelegen delen van de piramide op dezelfde manier vervaardigd?' Ze vinden het tevens vreemd dat men eerdere gelijkaardige conclusies van andere wetenschappers over de in beton gegoten blokken, zo lang in het belachelijke heeft getrokken.

 

Wij menen dat het beton van de oude Egyptenaren geen vragen oplost, maar de theorie dat de piramiden veel ouder zijn dan officieel aangenomen, kracht bijzet. Wellicht hadden een aantal van de bovenste blokken het meest te lijden onder erosie. Na duizenden jaren heeft de restaurateur (Khufu) die blokken moeten vervangen.

 

Er zijn echter veel onduidelijkheden, maar als Khufu niet de oorspronkelijke bouwheer was, maar diegene die de grootste piramide in ere heeft hersteld, dan zet dit zonder meer de evolutie van de mens op zijn kop. Het zou voor heel wat gerenommeerde wetenschappers ook een persoonlijk drama betekenen, omdat hun leven nu eenmaal is opgebouwd rond een andere theorie, namelijk: Khufu en niemand anders was de opdrachtgever voor de volledige bouw van de grootste piramide.

 

 

Volgende

Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.