EVA WAS EERST Piramiden - piramides - Egypte - schachten

 

 

De piramides in Egypte: Over het kluitje en het riet

 

 

 

 

Doorsnede van de piramide van Khufu (Cheops) (schets: Wikipedia).

Centraal: de koningskamer met de twee schachten (lijnen die schuin naar boven gaan). Vanuit de koningskamer vertrekt de 'grote galerij'.

Boven de koningskamer: de vijf drukverlichtingskamers. In vier ervan werd de mysterieuze graffiti ontdekt (zie de rubriek: 'Een complottheorie').

Onder de koningskamer: de zogenaamde koninginnenkamer, eveneens met twee schachten. De schachten reiken hier echter niet tot buiten. Helemaal onderaan: een ondergrondse kamer. Tussen haakjes: de verticale lijn in het midden stelt niets voor. Ze is enkel bedoeld om de ligging van de kamers beter te kunnen inschatten.

 

 

De schachten: circa 15 op 20 cm.

 

 

Onderzoek van de schachten met een robot.

 

Toen men in 2002 de smalle schachten van de piramide van Khufu met een robot doorzocht, stootte men na tientallen meters op een massieve deur die de doorgang blokkeerde. Men boorde een gat in de 'deur' waarna men met een camera vaststelde dat er 18 centimeter verder opnieuw een gelijkaardig obstakel de weg versperde. Ondertussen wachten we al jaren vooraleer die 18 extra centimeter kan worden overbrugd.

 

Waarom vindt men maar geen verklaring voor die geheimzinnige schachten? Lange tijd heeft men aangenomen dat ze zorgden voor de luchttoevoer, doch die theorie is achterhaald. Men is het er ondertussen over eens dat ze een mysterieus doel moeten hebben gediend. Sommigen gaan er nu van uit dat de oude Egyptenaren geloofden dat de ziel van de farao langs de schachten het hiernamaals kon bereiken, maar waarom heeft men dan geen schachten voorzien in de andere piramides en in de mastabas?

 

De schachten hebben de bouw van de hele piramide ook enorm belast. Zo erg zelfs dat het elke vorm van gezond verstand te boven gaat. Overigens geloofden de oude Egyptenaren dat de ziel van de farao toch overal doorheen kon, wat de bovenmenselijke inspanningen voor het creëren van doorgangen nog meer overbodig maakte. Waarom de schachten naar boven zijn gericht, is op zich al een raadsel. Laterale schachten zouden immers voor veel minder problemen hebben gezorgd bij de bouw.

 

Voor de duidelijkheid: enkel de schachten in de koninginnenkamer heeft men onderzocht met een robot. Deze in de koningskamer zouden niet zijn afgesloten onderweg. Wellicht waren ze afgesloten door de stenen deklaag van de piramide, die nu verdwenen is.

 

 

De schachten in de koninginnenkamer waren onderweg afgesloten (Foto: National Geographic). Niet alle schachten heeft men kunnen onderzoeken, maar dat ze voor de bouwers enorm belangrijk moeten zijn geweest, staat vast.

 

[Het aanslepende onderzoek van de schachten, is maar één van de voorbeelden die aantonen dat de autoriteiten ons aan het lijntje houden. Er zijn camera's die niet groter zijn dan een graankorrel en die overal op en onderdoor kunnen. Er zijn scanners die vanuit de lucht dwars door alles heen, holle ruimten kunnen ontdekken. Er is nog zoveel meer gesofisticeerd onderzoeksmateriaal waar wij geen weet van hebben. Neem het van ons aan: de piramides hebben al lang geen geheimen meer voor de echte machthebbers. Laat u dus niet met een kluitje in het riet sturen.]

 

Volgende

Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.