EVA WAS EERST Water op de maan

 

 

Water op de maan

 

 

Maanrotsen bevatten de ingrediŽnten voor water. Op de foto: een Apollo maansteen van 160 gram (Foto Wikipedia).

 

In 1960 vermoedden wetenschappers al dat er water in de vorm van ijs in de continu beschaduwde kraters van de maan aanwezig was. Apolo 14 rapporteerde in 1971 uitbarstingen van waterionen. Maanrotsen bevatten sporen van water. We kunnen nog wel even doorgaan, maar water op de maan is geen wereldnieuws meer, zoals men vandaag laat uitschijnen.

 

Nieuws is, dat de maan veel meer water (opgeslagen in rotsen en regoliet) te bieden heeft dan men ooit had durven vermoeden. En dat men niet weet waar dat water vandaan komt. De eerste studies dokterden uit dat het van de aarde kwam, want de ratioís deuterium/waterstof waren identiek. Nu zegt men dat het van kometen komt, want de ratioís blijken uiteindelijk verre van identiek. Het enige waar men het over eens is? 'De maan heeft er een raadsel bij.' Opgelet: klik op het pijltje 'vorige pagina' in je browser om terug te keren, als je ervoor kiest om het artikel uit Universe Today door te nemen.

 

Sommigen halen er het tekort aan water op de maan bij, om het uitstel van de bouw van een maanbasis te verklaren. Water is echter verbazend eenvoudig te onttrekken aan regoliet (maanstof), waar de maan is mee bedekt. Alleen al daarin zitten de ingrediŽnten voor het maken van water (waterstof en zuurstof). Wie regoliet onder druk verhit tot 800 graden celsius verkrijgt water. Met alle respect voor de Lockheed ingenieur die dit op You Tube demonstreert, maar NASA heeft er waarschijnlijk niet lang over gedaan om dat te ontdekken. Ze heeft honderden kilogrammen maanstof tot in de kleinste details ontleed en wist ongetwijfeld zo goed als onmiddellijk hoe er water uit te bereiden viel. Ze heeft het echter niet aan onze neus gehangen.

Hetzelfde geldt voor het opgeslagen ijs in de kraters van de maanpolen.

 

Voor wie er nog zou aan twijfelen: De problemen rond voedsel- water- en luchtvoorziening waren overwonnen nog vooraleer men aan de plannen voor een maanbasis begon.

 

Deze uiteenzetting geeft maar een klein beeld van de plannen die men in de jaren 60 had.

 

 

Datum rubriek: mei 2011
Volgende Tip: druk op de terugtoets (toets om terug te keren naar de vorige pagina) dan komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht.