EVA WAS EERST De maan - Apollo 11 - Apolloprogramma

 

 

De maan, een zee van stilte

 

 

De maan is ongeveer 384.000 km van ons verwijderd. Ze heeft een diameter van 3476 km en de zwaartekracht is er 17 keer kleiner dan op aarde.

Los van de militaire perspectieven prezen alle geleerden in de jaren 60 haar enorme mogelijkheden. Een reusachtig vacuüm, een luxe waar men op aarde enkel kon van dromen, een uitgelezen plaats voor de bestudering van het heelal, voor onderzoek naar nieuwe medicijnen, lancering van reusachtige ruimteschepen, ontginning van grondstoffen ... de maan zou zelfs meehelpen om de toen al aanstormende milieuproblematiek het hoofd te bieden.

 

Niet dat men al direct de grote kolonisatie wou verwezenlijken, maar een maanbasis moest dienen als tijdelijke verblijfplaats van personeel en lancering van grondstoffen nodig voor de uitbouw van - onder meer - krachtcentrales in de ruimte tussen aarde en maan. Door de geringe zwaartekracht van de maan is er nu eenmaal veel minder energie nodig voor een lancering van personeel en grondstoffen. Het grootste obstakel voor ruimtereizen: ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde, behoorde ei zo na tot het verleden. En eenmaal gelanceerd van op de maan, gaat het richting aarde, als gevolg van die zwaartekracht, vanzelf. Overigens moest de maan als tussenstation fungeren voor een verdere verkenning van de ruimte. De plannen voor de reizen naar Mars lagen klaar.

 

Studies zochten en vonden oplossingen voor problemen die water- lucht- en voedselvoorziening met zich meebrachten. Hetzelfde gold voor de extreme temperatuurschommelingen en straling. Jaren vóór de eerste bemande vlucht lieten de machtigste politieke leiders en wetenschappers er geen twijfel over bestaan: 'Binnen 10 tot 15 jaar is er een permanent bewoonde maanbasis.' Iedereen was het erover eens: Het Apollo project leidde een nieuw tijdperk in.

 

Op 20 juli 1969 landde Apollo 11, met aan boord Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan. Armstrong sprak er de gevleugelde woorden: ‘Dit is een kleine stap voor een mens maar een reuzensprong (giant leap) voor de mensheid’.

 

Het Apollo programma resulteerde in zes bemande missies.

 

Die plots eindigden in 1972.

 

Een project dat miljarden had gekost met gedetailleerde en realistische toekomstplannen werd een megasucces dat de stoutste verwachtingen overtrof. En toch werd het stopgezet. Het was te duur en te gevaarlijk. Bovendien ging het enkel om prestige.

 

De tegenstrijdigheid met alles wat er voorheen was gezegd en gedaan, kon niet groter zijn.

 

Volgende Tip: druk op de terugtoets (toets om terug te keren naar de vorige pagina) dan komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht.