EVA WAS EERST Maan - NASA - lava tunnel

 

Het grootste gevaar?

 

 

De astronauten van Apollo 15 en 17 verbleven respectievelijk zowat 67 en 75 uur op de maan. En dat lijkt toch wat lang om ongeschonden te overleven. Zo bestookt de zon het maanoppervlak van tijd tot tijd met massa’s radioactieve deeltjes. (De aarde wordt door haar atmosfeer en door haar magnetisch veld beschermd. De maan heeft die bescherming echter niet.) Uitbarstingen van die deeltjes vinden vooral plaats tijdens de piek van een zonnecyclus. De zon stoot dan zoveel van die deeltjes uit, dat iemand die zich op de maan bevindt, er op zijn minst een kater zou aan overhouden. Eentje waar hij zijn verdere leven last zou van ondervinden, als hij het al zou overleven. Nu viel de periode 1969-1972 precies in een piek van de zonnecyclus. Zonder schuilplaats moet het toen op de maan een riskante bedoening zijn geweest. Doch over schuilplaatsen heeft NASA nooit met een woord gerept, hoewel het veel kan verklaren als die er toch waren geweest.

 

Apollo 15 astronaut David Scott parkeert zijn voertuig op de rand van iets dat sterk lijkt op een gedeeltelijk ingestorte lavatunnel.

 

Volgende Tip: druk op de terugtoets (toets om terug te keren naar de vorige pagina) dan komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht.