EVA WAS EERST Egyptische priesters - Plato - Socrates

 

 

Leven op zich is waardeloos als het niet rechtschapen is (Socrates).

 

 

De Egyptische priesters: mentors van de spirituele mens

 

 

De min of meer gekende Egyptische beschaving gaat terug tot ongeveer 3100 vóór Christus. Het was de tijd van de eerste koningen (later farao’s genaamd). De farao had het hoogste gezag, alles en iedereen was aan hem onderworpen. Toch vreesde hij enigszins de priesters. Hij zag ze als de bewakers van de geheimen die ze van de goden hadden ontvangen.

 

Waarom zijn we op spiritueel vlak niet veel verder geraakt dan de kerngedachten van de Egyptische priesters en dat terwijl we op technologisch vlak een onvoorstelbare groei hebben gekend? En hoe is het te verklaren dat vijfduizend jaar geleden, een tijd waarin enkel het recht van de sterkste gold, mensen ervan overtuigd waren dat ze volgens een moreel hoogstaande code moesten leven?

 

De oude Egyptische religie is een chaotisch kluwen vol mythen en goden. Veel was dus gefantaseerd of gestoeld op bijgeloof, wat in feite logisch is, gezien de enorme tijdspanne van de Egyptische beschaving en het feit dat de priesters ook maar mensen waren. Velen speelden dus ongetwijfeld 'vals' om in de gunst te komen van de farao. Veel van wat men nu ziet als de Egyptische religie is daarom ongetwijfeld gefantaseerd of gestoeld op bijgeloof. Wij menen echter dat de échte priesters geheime kennis haddden die ze enkel deelden met hun vetrouwenspersonen. Daarom moeten we ons baseren op de leer van hun belangrijkste leerlingen om zo te kunnen doordringen tot de kennis van de echte Egyptische priesters.

 

Jezus predikte dat de mens tot taak had rechtschapen te leven. Wie rechtschapen had geleefd, zou kunnen toetreden tot het Rijk van God. Van heel wat religieuze leiders hebben we echter nooit gehoord, hun toenmalige wereld was daarvoor nu eenmaal te klein. Hun boodschap was echter identiek: de mens moest rechtschapen leven, hij moest streven naar een zuivere ziel.

 

Net als Jezus, behoren zijn voorlopers, Socrates en Plato, zonder twijfel tot de belangrijkste mensen die de wereld ooit heeft gekend. Socrates (470-399 v.Chr.) was de leraar van Plato (427-347 v.Chr.), hij verbleef 15 jaar in de Nijlvallei om er door Egyptische priesters te worden onderwezen. Hij was er naar eigen zeggen ‘tot inzicht’ gekomen. Hij leefde en predikte volgens zijn innerlijke waarden en was tegen alles wat misbruik van macht en materialisme uitstraalde. Door zijn anarchistische optreden werd hij uiteindelijk veroordeeld tot het drinken van de gifbeker.

De denkbeelden van Socrates, die zelf geen geschriften naliet, kennen we vandaag dankzij Plato, die heel wat teksten heeft nagelaten. Van sommige ervan is duidelijk dat ze de mening van zijn leraar verkondigen. Na Socrates’ dood vertrok Plato eveneens naar Egypte waar hij 13 jaar studeerde. Zijn mentor was een priester van Heliopolis, het huidige Caïro en dus gelegen in de buurt van de echte piramiden.

 

Socrates, Plato, Jezus en vele anderen die hun (spirituele) stempel op de wereld hebben gedrukt, werden onderwezen door de Egyptische priesters. Ze kregen daardoor toegang tot geheime kennis, die hen deed afkeren van datgene wat in hun tijd - en in alle tijden die nog zouden komen - doorgaans als enige waardevolle werd aanzien: materialisme.

 

De Egyptische priesters hadden hen ervan overtuigd dat de mens dwaalde. Het leven op aarde was volgens hen maar een overgangsfase naar een betere wereld. Niet het materiële maar het spirituele -de ziel- in de mens was het hoogste goed. Deze ziel zat opgesloten in het lichaam en kwam pas vrij bij de dood.

 

Terzijde: Plato meende dat de eerste mensen geslachtsloos waren. Hij beweerde dat ze op de maan waren geboren en dat ze zich konden voortplanten zonder partner. Echter, zoals zo vaak bij de leerlingen van de Egyptische priesters het geval was, zitten deze kerngedachten verweven in een fantasierijk verhaal ...

 

Volgende

Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.