EVA WAS EERST Berichten - Pioneer - NASA

 

 

Hartelijke groeten

 

 

De plotse stopzetting van het Apolloproject om redenen die achteraf niet klopten, de niet nagekomen beloften, de getuigenissen ... niet verwonderlijk dat velen ervan overtuigd zijn dat men één en ander voor ons verzwijgt.

 

Wat volgt is maar een klein toemaatje.

 

1972: De onbemande sonde Pioneer X wordt de ruimte ingestuurd met een vergulde plaat die informatie over de mens en een soort wegwijzer naar de aarde bevat. De informatie is bestemd voor buitenaards intelligent leven.

 

Pioneer XI -met dezelfde boodschap- volgde spoedig.

 

Later stuurden Voyager 1 en 2 meer gesofisticeerde berichten, waaronder een veelheid van geluiden en beelden van de aarde, samen met begroetingen in 55 talen, onder meer in een 6000 jaar oude taal. In het Nederlands luidde de begroeting: 'Hartelijke groeten aan iedereen'.

 

Hoewel de berichten nogal simpel leken, had NASA voor het samenstellen ervan een beroep gedaan op uitgekiende wetenschappers. Wetenschappers die het bestaan van buitenaards leven al langer welgezind waren, maar die ongetwijfeld niet op de hoogte waren van wat NASA ondertussen met zekerheid wist.

 

De gouden platen uit 1977 van Voyager (Foto: Wikipedia).

 

Sommigen beschouwen de berichten als een knipoog naar televisieseries als Star Trek, hoewel vier knipogen zelfs voor Mister Spock wat van het goede teveel zouden zijn geweest.

Wel moet gezegd dat het eigenlijke doel van de missies te maken had met het onderzoek van ons zonnestelsel. Zo profiteerden de Voyagers van het feit dat Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zowat op één lijn stonden. Iets wat maar eens in de 176 jaar voorkomt (Voyager 1 zou uiteindelijk enkel Jupiter en Saturnus aandoen).

 

Toch moeten we ons afvragen met welke bedoeling NASA een wegwijzer naar de aarde de ruimte heeft ingestuurd. Het duurt 10.000 jaar vooraleer de boodschappen de Oortwolk bereiken, minstens 50.000 jaar vooraleer ze de afstand tot onze naaste buren (Alpha Centauri) hebben afgelegd. Niemand kan daar ooit beter van worden. Ongetwijfeld ook niet de generaties over 50.000 jaar -als er dan nog sprake is van mensen-. NASA moet met zekerheid hebben geweten dat de berichten de mensheid nooit in gevaar konden brengen, anders zou het ronduit misdadig zijn geweest om ze de ruimte in te sturen. Heel wat burgers hadden echter hun twijfels en samen met het zogenaamde verspilde belastingsgeld van de ruimtemissies droegen de berichten bij aan het feit dat de populariteit van de ruimtevaart kelderde. Overigens zal het feit dat het om 'gouden platen' ging voor vele burgers een extra doorn in het oog zijn geweest.

 

 

Volgende Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.