EVA WAS EERST De oudste kunst is de mooiste

 

 

Hoe kan de oudste kunst tevens de mooiste zijn?

 

 

Met verbijstering en ongeloof reageerde de wetenschap toen duidelijk werd dat de eerste grotschilderingen niet alleen de oudste, maar tevens de mooiste zijn. Niet Lascaux (15.000 jaar oud), maar Chauvet (32.000 jaar oud) herbergt de oudste kunst (dit komt uit het wetenschappelijke magazine ‘Scientific American’).

Opgelet: klik op het pijltje 'vorige pagina' in je browser om terug te keren naar deze site als je de verwijzing naar het volgende artikel hebt gevolgd.

 

'De mooiste kunst is tevens de oudste, en ze kwam uit het niets. De prehistorici moeten hun huiswerk overdoen.' Dat is de mening van - onder meer - de Franse onderzoekster Helène Valladas van het Franse laboratorium voor klimaat- en milieuwetenschappen. Haar onderzoek werd in 2001 gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature.

 

Ondanks deze verbluffende ontdekking en de al even verbluffende uitspraken van wereldvermaarde wetenschappers die erop volgden, zal het mogelijk nog jaren - misschien wel decennia - duren vooraleer de strijd om het grote gelijk zal zijn gestreden. Achter de koolstof- en andere dateringen zullen dus nog heel wat vraagtekens worden geplaatst. Critici die het al hun hele carrière hebben over 'een geleidelijke evolutie', zullen echter moeten toegeven dat kunst en het daaraan gekoppelde bewustzijn een 'Big Bang' heeft gekend, waarvan de eerste tekenen zich manifesteerden, onwaarschijnlijk diep in een grot in Zuid-Frankrijk. Het is maar één van de dominostenen in de evolutie van de mens die aan het wankelen is, en die vragen oproept die sommigen liever niet gesteld zien.

 

Volgende

Tip: als u op het gewone internetpijltje 'vorige pagina' klikt, komt u op de juiste plaats in het overzicht terecht in plaats van bovenaan.